Suwalski sękacz - król jajek

Kuchnia podlaska w swoim charakterze jest dla ludzi obcym tematem i zagadnieniem. Spotykamy tu podstawę na kuchni z rejonów wiejskich, a zatem której podstawą jest i w której jest zaopatrzona czyli w pieczywo, wędliny, jaja, wyroby mleczne typu ser, co zapewne dla wielu może obrazować się jako zbyt ciężka. A to przecież wielka nieprawda! Diametralnie często symilarycznie w odrębnych rejonach kraju tu na Suwalszczyźnie przygotowuje się regionalne specjały i nie tylko z kartofli lub jaj.
Pyszny sękacz to cream de la' creme kuchni Podlasia, stary przepis wywodzi się od kuchni Bałtów, niegdyś zamieszkujących te tereny. A jak sękacz to wiadomo, że użyjemy kopy bo aż 60 jajek

Nie od dziś wiemy, że jaja stosujemy także w przeważającej ilości do każdej potrawy. Sprawdzone wielokrotnie jajka są to te, które były głównym składnikiem przy przyrządzaniu ciasta lub różnych dań jak np. Jajka Farmio niewątpliwie są cudowną bazą używaną do sękacza rodem z Mazur.
Gdzie nabyć sękacza?
Gdy pierwszy raz ugryzł regionalny przysmak zdaje sobie sprawę, jak cudowny jest to delicja. Znajdują się smakosze, którzy pożerają regionalny przysmak na wytrawnie, wbrew temu że z pewnością to ciasto słodkie niż słone.
Niedzisiejsze receptury mają napisane, że to właśnie z takiej kopy jajek powstaje perfekcyjny specjał regionu. W przepisach współczesnych ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia Wschodniego krańca Polski to tajemnicze bogactwo mnóstwa przepisów, gdzie zwykle pierwszym składnikiem są jajka i ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz