Co to jest spirulina, jakie posiada właściwości i jakie są jej plusy dla organizmu?

Spirulina jest niebiesko-zieloną odmianą algi. Jej nazwa odwołuje się do spiralnej struktury. Istnieje na świecie już ok. 3 mld lat, tym samym jest jedną z najstarszych odmian istnienia na globie. Dojrzewa naturalnie w przejrzystych i ciepławych wodach: jeziorach, rzekach, zbiornikach wodnych i źródłach. W czasie rozwoju spirulina potrzebuje odpowiedniej temperatury i insolacji, więc za najlepsze miejsce do ich rozwoju przyjmuje się Hawaje. 



Co zawiera spirulina?

Spirulina jest uznawana za najbardziej bogaty składnik jaki znajduje się w środowisku. Składa się z ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z których 8 nasze ciało nie wytwarza, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w dawkach dużo większych aniżeli w warzywach oraz owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina składa się również z żelaza, wapnia i fosforu. Spirulina Hawajska to rodzaj, który ma największą koncentrację składników odżywczych w stosunku do 1 g na świecie.

Jakie są zalety oraz profity przyjmowania spiruliny?

Spirulina pożytecznie oddziałuje na nasz organizm, błyskawicznie się wchłania. Dla skuteczniejszego rezultatu trzeba zażywać ją przez dłuższy czas, już po jakimś czasie dostrzega się efekty. Spirulina zapewnia nam pełnowartościowe białko, które jest najważniejszym budulcem. Składa się w dużej ilości z chlorofilu, więc skutecznie oczyszcza krew, zwiększa produkowanie białych i czerwonych krwinek. Spirulina oddziałuje także na przyrost energii, zmniejsza wyczerpanie, wspomaga układ odpornościowy oraz trawienny przez wydalanie zbędnych składników przemiany materii z ciała. Ponadto utrzymuje odpowiednie pH organizmu, dlatego osłabia stany zapalne, odbudowuje włosy, skórę i paznokcie. Spirulina zapewnia dodatkowo działanie antywirusowe i antyalergiczne. Niektóre badania udowadniają nawet działanie antyrakowe, przez niszczenie komórek rakowych u ludzi oraz zwierząt. 
źródło: http://dxline.info/herbs/spirulina-health-benefits-and-information


Skutki uboczne i przeciwwskazania w stosowaniu Spiruliny

Do chwili obecnej nie dostrzeżono efektów ubocznych zażywania Spiruliny. Niemniej jednak trzeba zwracać dużą czujność na jakość artykułu. Dużo wytwórców, aby zmniejszyć jej wartość, wrzuca wielorakie dodatki chemiczne oraz wypełniacze, o których rezultatach ubocznych niewiele wiadomo. Ludzie uczuleni na jod albo z nadczynnością tarczycy, nie mogą przyjmować morskiego rodzaju spiruliny, lecz słodkowodną. Jednakowo jednostki, które są uczulone, na owoce morza oraz wodorosty. Zaleca się również zastopowanie zażywania spiruliny w czasie gorączki. Niektóre osoby rozpoczynające stosować spirulinę, mogą na starcie spodziewać się objawów ubocznych związanych z oczyszczaniem ciała, jak np.: wzdęcia, zaburzenia trawienia czy gazy. Jest to jednakże totalnie normalny przebieg oraz następuje u niewielkiej liczby ludzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz